Història
El districte de Petra és un dels dotze en que els conquistadors catalans dividiren l'illa de Mallorca desprès de vèncer als sarraïns. Petra comprendria en els segles XIII als termes actuals de Petra, Villafranca, Sineu, Sant Joan i Lloret de Vistalegre. Aquest districte correspongué al Rei Jaume I, que el distribuí entre els seus cavallers. Posteriorment, part de Petra va passà a mans del Rei Sanç. Petra fou propietat del cavallers de les famílies Burgues, Sant Joan, Sant Martí, Desbach i Sureda. Durant els segles XVI i XVII, Petra era una localitat de les més puixants de Mallorca en quant a nombre d'habitants i a producció agrícola, principalment cerealista. És en aquest període que es duen a terme les obres dels dos edificis més rellevants del poble, l'església parroquial i el convent de St. Bernadí, encara que hi hagué llargues temporades d'epidèmies i de sequeres que minvaven la població i les collites.
El poble d'Ariany va pertànyer al municipi de Petra fins que el 1982 es va independitzar.
INFORMACIÓ GENERAL DEL POBLE DE PETRA
El municipi de Petra té una supercifie de 6930Ha. i una població de 2762 habitants. El nom de Petra il·lustra per ell mateix les particularitats del poble. Els pobladors romans simbolitzaren amb una pedra l'essència principal d'aquest lloc i encara avui, després de quasi vint segles, la mateixa imatge ens serveix per definir el paisatge físic i humà de la vila.
Diuen que a Petra el dimoni s'hi va retre. D'aquesta manera tan simple ens retreu el refranyer com és i ha estat aquest poble: tan laboriós i de caràcter tan ferm que cap mal per pitjor que fos l'ha pogut sotmetre.
Petra reuneix tots els ingredients bàsics i comuns dels pobles del Pla: Una planura de terres fèrtils interrompuda per petites elevacions. En el cas de Petra el Puig de Bonany és el contrapunt que romp l'horitzontalitat de la zona i els llocs des d'on es pot admirar bona part de Mallorca, del Pla , de la serra de Tramuntana i de la Badia de Alcúdia.
Aquest mirador excepcional ha estat sempre la referència històrico-social i religiosa dels petrers, el punt entorn del qual ha girat la vida del poble perquè en el Puig s'hi trobà la Mare que ha protegit les messes i la salut de la població.
Petra es un poble rural de gran activitat agrícola i ramadera fins un passat molt recent, que queda testimoniada pels molins que encara hi ha, per les possessions com Son Mieres, Son Santandreu, Els Cabanells Vells i Ses Cabanasses i per els oficis artesanals dedicats a la fabricació i manteniment de maquinària agrícola tradicional. L'altre activitat principal del poble ha estat l'extracció de marès i de material de construcció. És també un endavament important de vies de comunicació amb altres pobles del Pla i de llevant de l'illa, i això n'ha facilitat les relacions sòcio-econòmiques amb aquestes comarques.